Algemeen

Inleiding

Met dit document presenteren wij u de programmabegroting voor het jaar 2023. Het is de eerste begroting in deze raadsperiode.

Belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de programmabegroting 2022
Ten opzichte van de programmabegroting 2022 zijn de programma's gewijzigd. De nieuwe programma's zijn:
Stedelijke ontwikkeling, Sociaal en vitaal, Zorg en veiligheid, Economie en arbeidsmarkt en Klimaat en milieu. Wijksturing is opgenomen in het onderdeel Leefbare wijken en dorpen. Naast de Programmaopgaven kennen we vanaf deze begroting ook Overige opgaven die vooral via lijnsturing worden opgepakt.

In deze begroting wordt in tegenstelling tot voorgaande jaren niet separaat stilgestaan bij de effecten van de coronacrisis. Tot slot vervalt met het beëindigen van het financieel herstelplan in de jaarverantwoording 2021 het onderdeel Herstel eigen vermogen.

Financiële keuzes
In hoofdstuk 3 vindt u de financiële keuzes voor de begroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026. Deze keuzes presenteren wij als mutaties op het financieel meerjarenperspectief. Ook geven wij in dit hoofdstuk inzicht in de incidentele- en structurele begrotingssaldi. Hierbij is van belang dat structurele lasten worden gedekt door structurele baten.

Beleidsbegroting
De beleidsbegroting (hoofdstuk 4) bestaat uit een uitwerking van de programma's en de basisbegroting. De programma's vormen de speerpunten in deze raadsperiode. De basisbegroting is stabiel en verandert alleen als het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten) dat voorschrijft.

Paragrafen
Hoofdstuk 5 bevat de verplichte paragrafen lokale heffingen, weerstandsvermogen en risicobeheersing, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid en de additionele paragrafen dienstverlening, wijksturing, majeure projecten en de Wet open overheid.

Financiële begroting
In de financiële begroting (hoofdstuk 6) geven we de uiteenzetting van de financiële positie weer. Met het meerjarig investeringsplan (MIP) wordt inzicht gegeven in de investeringsprojecten die gepland staan voor het begrotingsjaar 2023 en de drie jaren daarna. In het overzicht met incidentele baten en lasten geven we een toelichting op de incidentele posten.

Bijlagen
In de bijlagen over de verbonden partijen geven we inzicht in de financiële positie van de verbonden partijen. Verder presenteren we de wijzigingen in het delegatieregister en bespreken we de stand van zaken van de aangenomen moties. Ook is het overzicht van baten en lasten per taakveld als bijlage opgenomen.
Tot slot is detailinformatie over de Openbaarheidsparagraaf opgenomen in de bijlage bij deze begroting.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27