Paragrafen

Wet open overheid

  • Voor het eerst treft u de ‘openbaarheidsparagraaf’ aan, voorgeschreven door de Wet open overheid (Woo: artikel 3.5) die op 1 mei 2022 in werking is getreden en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangt. De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. De wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken, en daarmee vertrouwen van onze inwoners meer terug te krijgen. Met de raadsbrief op 28 april 2022 ‘Start Wet open overheid vanaf 1 mei 2022 ’ bent u geïnformeerd.
  • Het college stelde op 26 april 2022 het beleidsniveau van invoering van de Woo vast op ‘basis’. Hiermee wordt aan de eisen van de Woo voldaan en waar mogelijk wordt hieraan eerder voldaan. Ook de verplichte Woo-contactpersoon is aangewezen om informatieverzoekers van dienst te zijn.
  • Er is een impactanalyse opgesteld voor de Woo, die laat zien dat het veel vergt van de gemeente. Met name de cultuurverandering, door het verplicht openbaar maken op een landelijk platform van documenten in elf informatie categorieën (Bijlage 7.5) en de eisen die daaraan worden gesteld. Naar inschatting van het Rijk kost het verplicht openbaar maken op een landelijk platform vijf jaar. Op dit punt treedt de Woo gefaseerd in werking per informatie categorie. De minister kan ook nieuwe categorieën aanwijzen en er gelden meerdere informatiewetten. (Bijlage 7.7)
  • De informatiehuishouding moet op orde zijn, een herbevestiging van de Archiefwet 1995 die staat gepland voor vervanging in 2024. De documenten moeten digitaal toegankelijk en functioneel juist zijn, in eenvoudig taalgebruik. Het Rijk schat in dat acht jaar nodig is. (Bijlage 7.6)
  • Het ‘Meerjarenplan om de Woo bij gemeenten te implementeren’, de Algemene maatregel van bestuur is opgesteld door de VNG: 22 april 2022 en 8 juli 2022 aangevuld met concretisering. Het beoogt grip op informatievoorziening en de Woo stapsgewijs volgens de lerende aanpak te implementeren. De nieuwe Archiefwet wordt later meegenomen.
  • In 2023 richt de aandacht zich op het openbaar maken van (delen van) de categorieën op het landelijke platform PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie) namelijk: ‘Organisatiegegevens’; Raadsstukken; Convenanten; Woo-verzoeken. Via de lerende aanpak, de volgende fase volgt na succes van de eerste.
  • De middelen die het Rijk beschikbaar stelde bij de vorige begroting worden volledig ingezet voor de implementatie van de Woo, in samenwerking met Twentse en andere gemeenten, de VNG en het Rijk.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27