Programmaplan

Overige prioritaire opgaven

Overige prioritaire opgaven

Vloedbeltverbinding

De provincie Overijssel wil de Vloedbeltverbinding realiseren en zet in op een provinciaal inpassingsplan (PIP). In onze optiek een te zwaar instrument. Wij zijn het niet eens met de nut en noodzaak van de voorgestelde variant. Tevens heeft de Vloedbeltverbinding forse gevolgen voor doorstroming en de verkeersveiligheid aan de oostkant van Almelo en heeft het negatieve landschappelijke consequenties. Wij zijn daarom voorstander van de zogenoemde spoorvariant.

Afval

Wij gaan het afvalbeleidsplan/grondstoffenbeleid actualiseren op basis van de bestaande afspraken en de huidige kennis. Onderdeel daarvan is de nascheiding van restafval en PMD. De wens van nascheiding wordt daarna verder geoperationaliseerd.

Twence

Almelo is aandeelhouder van Twence Holding BV. De Almelose gemeenteraad heeft in 2015 bij motie besloten niet langer eigenaar te willen zijn van dit bedrijf. Sindsdien werken opeenvolgende colleges aan de verkoop van onze aandelen Twence. Wij constateren dat er verschil van inzicht is over de verkoop van de aandelen tussen enerzijds D66 en anderzijds VVD, LAS en CDA. Afgesproken is dat het dossier Twence als een vrije kwestie wordt gezien. Duurzaamheidsinitiatieven op het gebied van warmte benaderen wij op een zakelijke manier vanuit het belang voor onze inwoners.

Megastallen

Aan het vestigen van nieuwe megastallen verlenen wij geen medewerking, maar bestaande afspraken worden gerespecteerd.

Plattelandsontwikkeling

In het kader van plattelandsontwikkeling willen wij de werkzaamheden van de erfcoaches continueren.

Circulariteit

In 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen met 50% zijn verminderd en in 2050 moet het volledig circulair zijn. Ook voor de gemeente ligt hier een taak.
Uitgangspunt voor nieuw beleid is dit ‘met gezond verstand’ zo duurzaam en zo circulair mogelijk te doen.

Professioneel mediaplatform

Wij hebben het voornemen een professioneel mediaplatform te ondersteunen, bij voorkeur met een regionale scope. Een professioneel mediaplatform met de focus op Almelo om inwoners, bedrijven, bestuur en politiek te informeren over wat er in de samenleving leeft. Dit kan wellicht door samenwerking.

Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2023. Almelo is goed voorbereid. Wij kunnen aangesloten worden op het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Het jaar 2022 staat in het teken van verdere voorbereiding op de invoering van de wet. De ontwikkeling van het omgevingsplan vraagt de komende jaren extra financiële middelen. De hoogte daarvan wordt nog uitgezocht.

Openbare orde en veiligheid

Wij vinden het belangrijk dat de bestaande reguliere werkzaamheden op het terrein van openbare orde en veiligheid doorgaan om ondermijnende criminaliteit, digitale onveiligheid, illegale prostitutie, menselijke uitbuiting, huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan en aan te pakken. Werken aan de leefbaarheid en stedelijke ontwikkeling vraagt naast oplossingen ook verhoging van het budget om te kunnen handhaven op overlast gevende situaties, overbewoning en illegale kamerverhuur. Het budget voor capaciteit controle, toezicht en handhaving (openbare orde en veiligheid en toezicht en handhaving) wordt verhoogd.

Dierenwelzijn

De gemeente Almelo heeft een wettelijke taak met betrekking tot dierennoodhulp en dierenwelzijn. Deze wettelijke taak is uitbesteed aan de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren (Dierenbescherming), regio Noordoost. Met hen is een basisarrangement afgesproken. Het basisarrangement omvat alle gezelschapsdieren. Hieronder wordt verstaan: alle dieren die primair voor gezelschap, sport of liefhebberij worden gehouden, niet zijnde dieren die primair voor veeteelt worden gehouden of in het wild levende dieren. Het basisarrangement bestaat uit een aantal prestatieafspraken:

  1. Bereikbaarheid: de Dierenbescherming voorziet in een meldkamer Dierennoodhulp, die 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar is.
  2. Registratie van melding van vermiste dieren: het bijhouden van een deugdelijke registratie van alle inkomende (en uitgaande) dieren.
  3. Registratie van melding van gevonden (gehouden) dieren: het bijhouden van een deugdelijke registratie van gevonden dieren.
  4. Transport: indien een dier vervoerd dient te worden dan vindt dit plaats door een dierenambulance.
  5. Veterinaire zorg: dit wordt verleend door personen die handelen conform de Wet dieren en het Besluit diergeneeskundigen. De dieren zullen alle wettelijk verplichte vaccinaties ontvangen. Indien nodig, wordt het dier door een dierenarts onderzocht en/of behandeld.
  6. Opvang van gevonden dieren: er wordt zo veel mogelijk samengewerkt met dierenopvangcentra, die het kwaliteitskeurmerk ‘Erkend door de Nederlandse Vereniging tot bescherming van Dieren’ of ‘Keurmerk Dierenopvang van de stichting Dierkeur’ dragen.
  7. Hereniging gevonden dier met eigenaar: er is een inspanningsverplichting om de eigenaar met het gevonden dier te herenigen.
  8. Eigendomsoverdracht van gevonden dieren.

Op het gebied van dierenwelzijn, zijn de volgende prestaties van toepassing:

  • Verwijderen van kadavers: het vervoeren van kadavers binnen de bebouwde kom en in het zicht vanaf de openbare weg naar een daartoe geschikte instantie.
  • Dieren in het wild: het vervoer van zieke en/of gewonde, in het wild levende dieren binnen de Gemeentegrenzen naar een opvangcentrum (asiel) en/of zo nodig, naar een dierenarts.
  • Huisontruiming: gedurende een ‘opslagtermijn’ van 13 weken zorg dragen voor opvang van achtergelaten gezelschapsdieren.

Parkeerbeleidsplan

Het parkeerbeleidsplan voor de binnenstad wordt aansluitend op de mobiliteitsvisie herzien.

Kernwinkelgebied afsluiten voor gemotoriseerd verkeer

Het kernwinkelgebied wordt in 2023 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer met een actief camerasysteem.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27