Programmaplan

Programma Klimaat en milieu

Strategisch doel:

In 2026 zijn er meer woningen aardgasvrij [ready]. Samen met de inwoners en bedrijven/instellingen/ woningcorporaties zetten we stappen om dit te realiseren.

Toelichting
De warmtevoorziening is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Uiteindelijk gaan alle gebouwen van het aardgas af. Om dit te bereiken moet er voor elk gebouw dat nu nog gebruik maakt van aardgas een alternatief komen. In de Transitievisie warmte (TVW) 2020 is hier al een voorzet voor gemaakt, deze dient tenminste elke 5 jaar geactualiseerd te worden. Hierin wordt een doorkijk gegeven naar wat de mogelijke alternatieven kunnen zijn voor Almelo. Om in 2050 allemaal van het aardgas te zijn moet een standaard aanpak komen waar vanaf 2026 mee gewerkt kan worden. De wijkaanpakken voor Aalderinkshoek, Windmolenbroek en Bornsestraat zullen helpen om in 2026 tot zo’n standaard aanpak te komen. Aalderinkshoek is aangewezen als proeftuin aardgasvrije wijken (PAW) en zal als voorbeeld dienen voor andere wijken.

Activiteiten 2023

Omschrijving

Herziening transitievisie warmte 2020

Tenminste elke vijf jaar dient de transitievisie warmte te worden geactualiseerd. Nieuwe ontwikkelingen op gebied van techniek maar ook stadsontwikkeling (Spoorzone) worden meegenomen. We nemen de nieuwe energiekaart van de netbeheerders hierin mee. Deze is opgesteld om met een grotere zekerheid te kunnen zeggen welke beschikbare warmtebronnen waar gebruikt kunnen worden en waar er bijvoorbeeld een individuele warmte oplossing nodig is.

Proeftuin Aardgasvrije wijk (PAW) Aalderinkshoek

Voor een deel van Aalderinkshoek is een subsidie Proeftuin Aardgasvrije wijken ontvangen voor het realiseren van een alternatief voor warmte.
De eerste contouren voor een mogelijk bronnet in een deel van de wijk Aalderinkshoek zijn bekend en worden uitgewerkt tot een schetsontwerp en vervolgens een voorlopig ontwerp en zal uiteindelijk eind 2023 begin 2024 leiden tot een wijkuitvoeringsplan. In dit proces werken we nauw samen met inwoners, drie woningcorporaties, het waterschap en Cogas.

Windmolenbroek aardgasvrij [ready]

Een deel van Windmolenbroek is in de transitievisie warmte 2020 aangewezen als gebied met de ambitie om in 2030 aardgasvrij [ready] te zijn. In dit deel van Windmolenbroek gaat het vooral om veel particulier woningbezit. Om deze eigenaren te helpen met verduurzamen van hun huis zal naast het onderzoeken van een warmtealternatief vooral de focus liggen op het aardgasvrij [ready] maken van de woningen. Denk hierbij vooral aan het isoleren van woningen om de warmtevraag naar beneden te brengen.

Bedrijventerrein Bornsestraat

Er is al een onderzoek gedaan met kengetallen over de mogelijkheden om de warmte vanuit Urenco te gebruiken voor het verwarmen van het bedrijventerrein. De volgende stap in het traject is een intentieverklaring tussen de bedrijven en de gemeente en om onderzoek te doen naar de business case.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27