Hieronder vindt u een toelichting op die verbonden partijen waarbij in het begrotingsjaar sprake is van majeure ontwikkelingen en/of risico’s.
Van Soweco naar Ontplooj
Op 1 oktober 2021 is Ontplooj (stichting NUO) van start gegaan. Ontplooj voert de gemeentelijke taken uit op het gebied van de Wet sociale werkvoorziening, de Participatiewet en overige wettelijke taken op het gebied van de (sociale) werkvoorziening. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd voor de gemeenten Almelo, Twenterand, Wierden, Tubbergen en Dinkelland op basis van dienstverleningsovereenkomsten. Commerciële dienstverlening aan derden wordt alleen uitgevoerd wanneer dit bijdraagt aan de doelen van Ontplooj. Met de 5 gemeenten zijn dienstverleningsovereenkomsten afgesloten.
Regio Twente
Het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten gaat sinds juli 2021 verder onder de naam Samen Twente. Op 8 juli 2021 werd Regio Twente ontbonden en opgedeeld in drie delen.
- Samen Twente
Een gemeenschappelijke regeling met focus op het gebied van gezondheid, bestaande uit: Gemeentelijke gezondheidsdienst Twente (GGD), Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp(OZJT) en Veilig Thuis Twente.
- Twente Board en een uitvoeringsorganisatie: Een samenwerking op sociaaleconomisch gebied tussen
overheid, ondernemers en kennisinstellingen. Een groot deel van de middelen voor de Agenda van Twente/ Regio Deal zijn vanuit de Regio Twente naar Twente Board gegaan. De afstemming tussen de gemeenten op het terrein van sociale economie en de voorbereiding /terugkoppeling van de Twente Board vindt plaats via het bestuurlijk overleg SES (Sociaal Economische Samenwerking).
- Recreatieschap Twente
De organisatie is gestart op 1 januari 2022 en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de recreatieparken Hulsbeek, Rutbeek en Lageveld. Daarnaast beheert en onderhoudt Recreatieschap Twente de recreatieve Twentse fietspaden en de diverse routesystemen voor fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden en auto’s (inclusief alle informatielocaties)
Industriegebouw Maatschappij
De ingezette afbouw van de IGM is zichtbaar in de financiële positie van de IGM. De som van de materiële- en financiële vaste activa is gedaald naar 6,5 miljoen euro per 31 december 2021. Tegelijkertijd is ook de financiering verbeterd door een afname van de schulden. De leningenportefeuille zal naar verwachting vanaf najaar 2022 worden verkocht of worden afgestoten. Op 1 juli 2022 heeft IGM nog een drietal panden in panden in portefeuille.