Programmaplan

Leefbare wijken en dorpen

Almelo is een levendige en vitale stad waar het volgens inwoners en ondernemers fijn wonen, werken en verblijven is. Voor de komende jaren ligt  er een belangrijke opgave om de leefbaarheid van de buurten, wijken en dorpen op peil te houden en te verbeteren.

De dorpen, wijken en buurten vervullen allemaal een eigen rol in het stedelijk weefsel van de stad. Ze zijn allemaal uniek en de opgaven verschillen per wijk en dorp. Alle wijken krijgen daarom aandacht maar er kunnen en mogen verschillen zijn in de inzet en aanpak in de verschillende dorpen en wijken. Op die manier sluiten we het beste aan bij de dynamiek, identiteit en uitdagingen van het dorp of de wijk. Specifieke aandacht is er voor Kerkelanden, Ossenkoppelerhoek, de Riet, Sluitersveld en het Nieuwstraatkwartier. In de wijkanalyses die in 2022 zijn opgesteld, is per wijk en dorp aangegeven welke thema’s er spelen zoals eenzaamheid, (verkeers)veiligheid, klimaat en veerkracht. Deze wijkanalyses zijn de basis voor de op te stellen integrale wijkopgaven.

Op basis van de wijkopgaven gaan we vanuit een visie op de wijk/dorp planmatig werken aan een aanpak waarmee we de leefbaarheid in de wijken en dorpen op peil houden en verbeteren. Hierbij gaat het om het behalen van resultaten in de wijken en dorpen vanuit de vraag en de belevingswereld van de inwoner.

Centraal staat het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners waarmee zij zelf bijdragen aan de verbetering en leefbaarheid van hun wijk of dorp. Dit doen we door een aanpak ’van onderop’. Door samen met inwoners te werken aan het behalen van resultaten in hun wijk of dorp werken we aan het versterken van het vertrouwen. Bovendien krijgt de gemeente zo een ‘gezicht’ in de wijk.

Om de leefbaarheid op peil te houden en om de problemen in de wijken en dorpen robuust aan te pakken zetten we de komende jaren in op doorontwikkeling van het wijkgericht werken. De afgelopen jaren heeft het team wijkregie al een ontwikkeling doorgemaakt van een team van stadsdeelcoördinatoren naar een team van wijkregisseurs maar we zijn er nog niet. De wijkregisseur blijft onder andere de schakel tussen inwoners, gemeente en andere organisaties in de wijken of dorpen. Daarnaast heeft de wijkregisseur ook een rol als regisseur van de integrale wijkopgave. De doorontwikkeling zit vooral in de laatste rol.

De ontwikkelingen in de leefbaarheid in de wijken en dorpen willen we monitoren. Hiervoor gebruiken we het wijkkompas . Bij het opstellen van de wijkanalyses is gebleken dat de urgentiescores die in het wijkkompas zijn opgenomen, de meeste informatie in één oogopslag opleveren. Deze urgentiescores ontwikkelen we in 2023 verder zodat het wijkkompas een goede indicator wordt voor de verschillende aspecten van de leefbaarheid.  

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27