Programmaplan

Leefbare wijken en dorpen

Strategisch doel:

Verbeteren van de leefbaarheid in heel Almelo

Activiteiten 2023

Omschrijving

Realiseren van een wijkaccommodatie voor elke wijk of dorp

Het college wil investeren in de leefbaarheid in de wijken, buurten en dorpen. Belangrijk hierbij is dat er een plek voor ontmoeting is, met als uitgangspunt dat iedere wijk een eigen wijkaccommodatie heeft. Dit heeft een directe relatie met het lopende onderzoek naar de wijkaccommodaties in Almelo op het gebied van beheer, activiteiten en subsidie, alsook op het onderzoek naar de huisvesting van de sociale wijkteams. Doelstelling is om de wijkaccommodaties maximaal in te zetten en te benutten in het kader van het wijkgericht werken.

In 2022 is in de eerste fase van het onderzoek de huidige situatie in kaart gebracht. Er is onder andere naar voren gekomen dat er geen (duidelijke) visie ligt over wat wij als gemeente verstaan onder een wijkaccommodatie. Met het coalitieakkoord zijn hier kaders voor aangegeven.
Deze kaders vormen de basis voor de uitwerking en besluitvorming voor de toekomstige inzet, beheer en exploitatie van de wijkaccommodaties oftewel onderzocht wordt hoe de ‘toekomstige situatie’ moet zijn. De huisvesting van de sociale wijkteams wordt in dit onderzoek meegenomen. Het streven is om eind 2022 te besluiten:

  • Welke accommodaties in de wijken / dorpen worden als wijkaccommodatie aangemerkt.
  • Hoe gaat de financiering / subsidiëring over deze wijkaccommodaties verdeeld worden en welke de randvoorwaarden horen hierbij. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel het vastgoed, de huisvesting en de activiteiten.
  • Het takenpakket per wijkaccommodatie in relatie tot een afwegingskader (welke activiteiten tegen welk huurtarief mogen plaatsvinden in de wijkaccommodatie)

In 2023 wordt gestart met de implementatie van de uitkomsten.

Voldoende goede speel- en sportvoorzieningen

We continueren de uitvoering van de kwaliteitsslag speelvoorzieningen. De kwaliteitsslag is gericht op een evenredige verdeling van de speelvoorzieningen in de gemeente en de kwaliteit van de speeltoestellen op orde te brengen. De kwaliteitsslag wordt medio 2023 afgerond. Om de kwaliteit op orde te houden wordt jaarlijks krediet aangevraagd, om speeltoestellen en/of -plekken die versleten of kapot zijn tijdig te kunnen vervangen. In 2023 evalueren we het beleid voor speelvoorzieningen en onderzoeken dit nog goed aansluit bij de vraag en de belevingswereld van onze inwoners en kinderen.
Ook continueren we de uitvoering van het plan "Sporten en bewegen in de openbare ruimte” om een beweegvriendelijke openbare ruimte te creëren (voor de ongeorganiseerde sporter). De uitvoering is medio 2023 gereed. Daarnaast wordt een onderzoek uitgevoerd naar de skatevoorzieningen in Almelo, naar aanleiding van een advies en burgerinitiatief van de jongerenraad. Doel van het onderzoek is te bepalen op welke wijze de behoefte aan skatevoorzieningen ingevuld kan worden.

Realiseren van een schone/verzorgde omgeving en verhogen onderhoudsniveau openbare ruimte

Het college zet in op het verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte. In 2022 zijn hiervoor al de eerste stappen gezet. Het effect hiervan wordt geleidelijk zichtbaar, zoals een hogere kwaliteit van water en de watergangen, straatmeubilair en verkeersborden en in de wijken meer onkruidbestrijding op verhardingen, meer opruimen van zwerfafval en aanpak van aandachtsplekken. In de komende periode wordt een voorstel uitgewerkt voor verdere verhoging van de kwaliteit van de openbare ruimte. De financiële effecten hiervan worden betrokken bij de perspectiefnota 2023, en verder.

Betere toegankelijkheid

In samenspraak met stakeholders wordt een aanpak (beleidslijn) uitgewerkt voor een toegankelijke openbare ruimte, naar voorbeeld van andere gemeenten. De uitkomsten en daarvoor benodigde middelen worden betrokken bij de actualisatie van de nota kapitaalgoederen in het voorjaar van 2024.

Gevaarlijke verkeerssituaties

Onderzoek en aanpak

We actualiseren in de komende periode de mobiliteitsvisie en brengen per wijk de plekken in beeld die gevaarlijk zijn en/of waar inwoners de situatie als onveilig ervaren. Op basis hiervan stellen we een mobiliteitsplan en een uitvoeringsprogramma op, dat inzicht geeft in de benodigde investeringen. De uitkomsten worden tevens betrokken bij actualisatie van de nota kapitaalgoederen, voorjaar 2024 en de begroting 2025 en verder.

Minder werkloosheid    

We gaan de focus leggen op het bouwen van een infrastructuur gericht op maximale ontwikkeling van mensen, door zowel bestaande voorzieningen aan elkaar te verbinden als uit te bouwen met onze partners binnen onderwijs en het Almelose werkgeversnetwerk. 
We willen extra investeren in een integrale aanpak op 5 leefgebieden om, zowel preventief als curatief, het huidige arbeidspotentieel beter en duurzaam te kunnen benutten, beginnend bij de leeftijdsgroep van 18-27. Dit in combinatie met kwetsbare jongeren met een indicatie banenafspraak. Daar valt op dit moment de meeste winst te behalen, zowel in financieel opzicht als in welbevinden en mee kunnen doen.
Later willen we dit uitbreiden naar meerdere doelgroepen, vanuit een betaalbare infrastructuur en samenwerking op basis van eigenaarschap

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27