Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel:

Onze kwetsbare inwoners redden zich beter met minder hulp van de overheid en ze zijn mentaal weerbaarder en veerkrachtiger.

Toelichting
In Almelo willen we dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. We gaan daarbij uit van de eigen kracht van inwoners en de zelfredzaamheid om in principe hun eigen problemen op te lossen. Maar er is ook een groep inwoners die het niet alleen redt en die van tijd tot tijd ondersteuning nodig heeft. En daarnaast kan elk mens in zijn leven gebeurtenissen meemaken of in een situatie geraken waardoor hij kwetsbaar is.
Daar waar naar verwachting de inwoner in staat is om op termijn wel zelfstandig, zonder of met beperkte ondersteuning, te functioneren, is de inzet gericht op het mogelijk maken van deze ontwikkeling. Voor inwoners die blijvend aangewezen zijn op ondersteuning streven wij naar het stabiliseren van de situatie zodat toch kan worden deelgenomen aan de maatschappij.

Vanuit het programma Sociaal en Vitaal Almelo richten we ons specifiek op kwetsbare inwoners waarbij we aandacht besteden aan meerdere aspecten van gezondheid, zoals dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving , kwaliteit van leven, meedoen en lichaamsfuncties. Hierbij gaat het zowel om kwetsbare ouderen als om psychisch kwetsbare inwoners. Vanuit het programma Zorg en veiligheid wordt daarnaast specifiek aandacht besteed aan passende zorg voor kwetsbare inwoners die overlast veroorzaken of een veiligheidsrisico (voor zichzelf of voor de omgeving) met zich meebrengen. Op deze manier willen we een doorgaande lijn neer gaan legen voor deze doelgroep.

Uiteindelijk willen we dat inwoners zichzelf zoveel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen redden, al dan niet met wat ondersteuning en zorg. Daar heeft de samenleving een opgave. Want hoe ga je om met een buurman met dementie of met een psychische stoornis en hoe ga je als kwetsbare buurtbewoner om met de rest van de buurt? Normaal samenleven is het devies. Maar hoe dan? Als gemeente doen we al veel om onze inwoners te ondersteunen. Zo kunnen we inwoners ondersteunen via onze wijkregisseurs en de partners in de wijk, zoals Avedan en de woningcorporaties. We willen deze hulp de komende jaren doorontwikkelen. Hoe kunnen we preventiever te werk gaan? Kunnen we de professionals van organisaties die in de wijken actief zijn, zoals onze eigen wijkteams, thuiszorgorganisaties, woningconsulenten, vrijwilligersorganisaties nog beter toerusten om met psychische kwetsbaarheid in de wijk om te gaan? Er zijn al initiatieven in de wijk voor psychisch kwetsbare inwoners, die we nog verder kunnen en willen doorontwikkelen. Door de inzet van ervaringsdeskundigen onder andere. Die als een soort maatje een kwetsbare inwoner helpen de eerste stappen te zetten naar een zinvolle invulling van de dag, op bezoek gaan als iemand op de wachtlijst staat voor psychische behandeling of op bezoek gaan wanneer iemand weer zelfstandig gaat wonen in de wijk.

Uit de kinder- en jeugdmonitor 2021 van de GGD blijkt het aantal jongeren met een groot risico op psychosociale problemen (emotionele problemen zoals zenuwachtig, snel angstig of depressieve gevoelens en gedragsproblemen zoals driftbuien of ernstig opstandig gedrag) opnieuw is gestegen. Eén op de vijf jongeren in Twente heeft een hoog risico op psychosociale problematiek. Voor kinderen (4- 12 jr) zien we dat één op de dertien in Twente een hoog risico heeft op psychosociale problematiek.

Verder willen we een extra impuls geven aan het tegengaan van eenzaamheid, met name onder onze jongeren, ouderen en psychisch kwetsbare inwoners. Samen met de stad willen we uitdiepen wat ervoor nodig is om eenzaamheid te verminderen en wat we daaraan kunnen doen. Eén van de ontwikkelingen waar we aan werken is de doorontwikkeling van onze wijkkamers, een laagdrempelige algemene voorziening die de sociale contacten tussen wijkbewoners bevordert, eenzaamheid en depressie vermindert en het eigen netwerk van onze inwoners vergroot. We gaan onderzoeken wat ervoor nodig is om op termijn in elke wijk meerdere dagdelen per week een wijkkamer beschikbaar te hebben.

Activiteiten 2023

Omschrijving

Ontwikkelen en implementeren actieplan eenzaamheidsbestrijding samen met KomerbijAlmelo 

Doorontwikkelen aanbod wijkkamers 

Onderzoeken Kwetsbare Almeloërs en digitaal beschikbaar maken van inzichten

Onderzoeken Kwetsbare Almeloërs en digitaal beschikbaar maken van inzichten: wat betekent kwetsbaar zijn in Almelo, in welke wijken komen welke vormen van kwetsbaarheid voor en welke gevolgen heeft de vorm van kwetsbaarheid voor het gebruik van voorzieningen in het sociaal domein

Toerusten wijken op psychisch kwetsbare buren 

Inzet ervaringsdeskundigheid (waakvlamzorg en wachtlijst)

Onderzoek ondersteuning psychisch kwetsbaren

Onderzoeken wat er nodig is om laagdrempelige, op herstelgerichte ondersteuning in de wijk te hebben voor psychisch kwetsbaren, in samenhang met de wijkkamers en het zelfregiecentrum

Voortzetting project Zorg en technologie

Slim inzetten van zorgtechnologie zodat kwetsbare inwoners zelfredzaam blijven en langer zelfstandig kunnen blijven wonen

Onderzoek tijdige ondersteuning

Onderzoeken waarmee en hoe we mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische kwetsbaarheid tijdig kunnen ondersteunen, zodat ernstiger problematiek voorkomen kan worden

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27