Programmaplan

Programma Sociaal en vitaal

Strategisch doel:

Onze 0-23 jarige Almeloërs groeien gezonder en vitaler op en ze ontwikkelen hun talenten beter.

Toelichting
Een groot deel van onze jeugd heeft ondersteuning nodig van de overheid en kunnen zonder ondersteuning ook op latere leeftijd niet volledig zelfstandig functioneren. Het lukt nog onvoldoende deze groep de kansen te geven die ze nodig hebben om een zelfstandig volwassen leven te leiden. De oorzaken hiervan zijn divers. Vaak is het fundament dat hiervoor in hun jonge jaren gelegd had moeten zijn niet sterk genoeg. De jongvolwassenen komen vaak uit arme gezinnen, hebben vaker gescheiden ouders of hebben minder vaak een (ondersteunend) netwerk en een rolmodel. Zij groeien op in een omgeving en cultuur waar armoede, gebrek aan perspectief of aan vertrouwen in de maatschappij de norm zijn. Nog voor zij aan hun schoolcarrière beginnen staan ze op een bijna onoverbrugbare achterstand ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Wij willen dat de plek waar de wieg staat minder bepalend is voor de toekomst. Alle kinderen verdienen gelijke kansen om gezond en vitaal op te groeien en hun talenten ten volle te ontwikkelen. Voor het vergroten van gelijke kansen richten we ons daarom op het versterken van de basis op orde, waardoor meer kinderen opgroeien in een kansrijke omgeving. Een goede start in alle levensfasen van het kind en het wegnemen van belemmeringen op kansengelijkheid.

Concreet gaan we in 2023 hiermee beginnen door te onderzoeken hoe we onze jeugd nog meer kunnen stimuleren om zich optimaal te ontwikkelen, een gezonde leefstijl op te pakken en deel te nemen aan culturele voorzieningen. Verder gaan we samen met onze lokale coalitie, als 1 van de 45 voorlopersgemeenten in Nederland, de Rijke schooldag (door het Rijk omgedoopt tot "School en omgeving") op het basisonderwijs duurzaam vorm geven en oriënteren we ons op welke stappen we kunnen en moeten zetten in de leeftijdsgroep 12-18 en welke lokale coalitie(s) zich daarvoor willen inzetten. Ook draaien we een pilot om (toekomstige) ouders te stimuleren en ondersteunen om hun verantwoordelijkheid te nemen in de opvoeding voor een kansrijke start van hun kind(eren).

Activiteiten 2023

Omschrijving

Preventieagenda

Voortzetten en uitbreiden preventieagenda op dimensies positieve gezondheid en vitaliteit, waaronder de uitvoering van het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

Lokale coalitie "Rijke schooldag basisonderwijs / School en omgeving"

Onderzoek naar haalbaarheid project "rijke schooldag voortgezet onderwijs"

Huiskamerproject voortgezet onderwijs

Versterken van de bieb op de voorschool, basisscholen en in het voortgezet onderwijs"

Onderzoeken leesmotivatie

Onderzoeken hoe we samen met het onderwijs de leesmotivatie in het onderwijs kunnen stimuleren, o.a. door het project De schoolschrijver.

Onderzoek kansengelijkheid doorgang onderwijs

Onderzoek naar en het opstellen van een actieplan voor het bevorderen van kansengelijkheid in de doorgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs, samen met het onderwijs.

Uitvoeringsagenda verbeteren kwaliteit VVE opstellen en aanbevelingen implementeren

Project uitvoeringsagenda verbeteren kwaliteit VVE opstellen en aanbevelingen implementeren.

Familieschool STEP

Opvoedondersteuning doorontwikkelen en inbedden

Pilotproject opvoedondersteuning doorontwikkelen en onderzoeken hoe dit regulier ingebed kan worden in 2024.

Doorontwikkeling IKC met IKC-partners

Integraal Kind Centrum (IKC)

Project doorontwikkeling IKC met IKC-partners: visie, doelstellingen en het samenbrengen van verschillende initiatieven.

Onderzoeken en opzetten samenwerkingsstructuur 12-18 jarigen

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27