Programmaplan

Programma Zorg en veiligheid

Strategisch doel:

De verbinding tussen het zorg- en veiligheidsdomein verder verstevigen zodat kwetsbare inwoners met problemen op het snijvlak van zorg en veiligheid meer passende hulp krijgen.

Toelichting
De afgelopen jaren is ingezet op een intensievere samenwerking tussen de domeinen zorg en veiligheid om passende zorg te (blijven) bieden aan kwetsbare inwoners. Nu de verschillende partners elkaar steeds beter weten te vinden, elkaar steeds beter begrijpen en steviger met elkaar verbonden zijn, is er behoefte aan een vervolgaanpak om vooral de met elkaar geconstateerde structurele knelpunten aan te pakken.

Activiteiten 2023

Omschrijving

Specifieke aandacht voor kwetsbare personen met zorgproblemen en veiligheidsrisico’s

We willen de domeinen zorg en veiligheid versterken door nog intensiever met elkaar samen te werken aan concrete zorg- en veiligheidsvraagstukken. Er zijn al veel stappen gezet, maar we willen in de komende jaren deze synergie van zorg en veiligheid verder uitbouwen. We willen weten waar we het over hebben: in aantallen, naar wijken, naar soort problematiek. Als we meer weten kunnen we analyseren wat goed gaat en wat beter kan. We willen specifieker interventies ontwikkelen bij risico’s door ‘personen met verward gedrag’. Gaat het over mensen met bepaalde psychische stoornissen, verslaving, persoonlijkheidsstoornissen? Gaat het om beïnvloedbaar gedrag en wat kunnen professionals in de keten dan aan interventies inzetten? Zijn die interventies voorhanden of moeten we die nog organiseren? De analyse gaat ons helpen aan oplossingsrichtingen die we uitwerken in opdrachten en projecten.
Tevens stimuleren we de structurele samenwerking tussen de partijen. Er zal een periodieke afstemming plaatsvinden met de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), woningcorporaties, politie en justitie over een effectieve aanpak van de maatschappelijke opgaven binnen zorg en veiligheid. Informatiedeling, verantwoordelijkheden en het maken van samenwerkingsafspraken zijn daarin belangrijke bespreekpunten.

Effectieve en beter passende zorg voor kwetsbare personen met zorgproblemen en veiligheidsrisico’s .

Almelo blijft inzetten op de persoonsgebonden aanpak van kwetsbare personen die ondersteuning nodig hebben, zoals slachtoffers van mensenhandel, uitbuiting of personen met verward gedrag. Hierbij werken we per casus samen met relevante partners, zoals de politie, zorg- en hulpverleningsinstanties en woning­corporaties. Door multidisciplinaire samenwerking te stimuleren en faciliteren tussen de betrokken organisaties én met behulp van een integraal op de persoon toegesneden (mix van) interventie(s) proberen we te voorkomen dat (kwetsbare) mensen overlastgevend- of crimineel gedrag vertonen. Dit betreft met name een kleine groep mensen die veel overlast veroorzaakt en vaak te maken heeft met meervoudige en complexe problemen, zoals psychiatrische klachten, verslaving of een verstandelijke beperking. Daarnaast zijn er vaak problemen op andere leefgebieden, zoals schulden en woonruimte. Voor deze personen werkt het generieke aanbod aan interventies niet of onvoldoende, waardoor er in dit soort situaties buiten de gebaande paden dient te worden getreden om tot een oplossing te komen. Dit vraagt om goede samenwerking tussen ketenpartners, waarbij gemeenschappelijke doelen essentieel zijn. Hoe complex en ingewikkeld de casuïstiek ook is, er dient gezamenlijk gekeken te worden naar wat nodig is om vervolgens afspraken te maken over wat kan en wie wat doet. Dit kan ook betekenen dat organisaties open dienen te staan voor het geven van zorg en aandacht aan personen die mogelijk (net) niet bij hun doelgroep of focus passen. Om dit te realiseren is een sterke regie door de gemeente nodig. De gemeente wil voor deze casussen een sluitende aanpak creëren, door nauwer samen te werken met ketenpartners. Zowel het sociaal- als het veiligheidsdomein hebben hier een belangrijke rol. De oplossingen voor veel problematiek op het vlak van openbare orde en veiligheid zitten namelijk in de samenwerking tussen beide domeinen.
Ook zullen we samen met de betrokken partners nieuwe interventies ontwikkelen, organiseren en inzetten. Te denken valt aan aanvullend beleid voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid, gezamenlijke inkoop met het Zorgkantoor, afstemming met de GGZ-instellingen over wachtlijsten en het beddentekort en uitbreiding van streettriage.

Starten met de pilot Wijk-GGD'er

We willen in Almelo starten met een pilot voor de wijk-GGD’er, als aanvulling op het wijkteam en bemoeizorg. De wijk-GGD’er werkt op het snijvlak van veiligheid en zorg en verbindt deze domeinen, zodat maatwerk mogelijk wordt. De Wijk-GGD’er is gespecialiseerd in outreachend werken en in een vroeg stadium bepaalt de wijk-GGD’er samen met (zorg)ketenpartners welke aanpak en zorg iemand nodig heeft.
Zo willen wij zorgwekkend gedrag vroegtijdig en adequaat aanpakken om erger te voorkomen. In andere gemeenten die hiermee hebben geëxperimenteerd, worden met de wijk-GGD’er goede resultaten bereikt.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27