Programmaplan

Programma Stedelijke ontwikkeling

Strategisch doel:

Het realiseren van een grotere onderscheidende en gevarieerde woningvoorraad en bedrijvenlocaties voor onze huidige en nieuwe inwoners en bedrijven en een evenwichtigere verdeling van sociale huurwoningen en woonvoorzieningen over de gemeente en (sub)regio. Hiermee versterken we onze regionale functie en bouwen we verder aan onze toekomst als aantrekkelijke stad voor (toekomstige) inwoners, bedrijven en bezoekers.

Activiteiten 2023

Omschrijving

Komen tot regionale afspraken verdeling sociale huur

Om te komen tot goede afspraken over de verdeling van de aantallen nieuwbouwwoningen en daarbinnen de verdeling van de sociale voorraad, is het belangrijk extra in te zetten op de regionale overleggen en de lobby wonen. De provincie heeft vanuit het Rijk de taak gekregen met alle gemeenten de afspraken te maken over zowel de nieuwbouw als de realisatie van 30% sociale huurwoningen. Hierin trekken we ook nadrukkelijk samen op met de andere Twentse steden om ervoor te zorgen dat de druk op de steden en de plattelandsgemeenten vanuit de woningvoorraad, maar daarmee ook het sociaal domein, evenrediger verdeeld gaat worden. We gaan voor een ongedeelde regio.

Provinciale afspraken maken over realisatie van 3400 nieuwbouwwoningen

Vanuit de ambities uit de regionale woonagenda Twente, de uitvoeringsagenda Stadsontwikkeling (2021) en de ruimtelijke vertaling van onze ambities op het gebied van wonen en werken in de ruimtelijk-programmatische visie, zijn onze belangrijkste toekomstige ontwikkelgebieden bepaald. Bij het komen tot deze visie-documenten is steeds nauwe afstemming geweest met de provincie. In een vervolg zal verdere concretisering nodig zijn van al onze nieuwe ontwikkelingen (nieuwe woonlocaties en prioritaire gebieden) en zal hierover ook het gesprek met de provincie gevoerd moeten worden.

Ruimtelijke visie lokale bedrijventerreinen opstellen

Naast onze woningbouwambities zetten we vanuit het programma stedelijke ontwikkeling in 2023 ook nadrukkelijk in, samen met het programma economie en arbeidsmarkt, om te komen tot een ruimtelijke visie op de lokale bedrijventerreinen. Onlangs is er door bureau Stec een onderzoek gedaan naar de lokale behoefte aan bedrijventerreinen in Almelo dat aantoont dat er een behoefte van 43-47 hectare is tot 2035. In deze ruimtelijke visie zullen we een doorkijk maken hoe we aankijken tegen de ontwikkelingen van lokale bedrijven in Almelo, de algemene trends en ontwikkelingen en hoe dit zich vertaalt in een ruimtelijke behoefte naar de toekomst binnen Almelo. Deze visie vormt de basis voor de inbreng die via het programma economie en arbeidsmarkt in de regionale programmatische afspraken in 2023 voor de komende 4 jaar zal worden gedaan.

Deze pagina is gebouwd op 01/24/2023 11:54:13 met de export van 01/24/2023 10:59:27